Zvonik grkokatoličke crkve u Zagrebu       Rusini-zg.hr Dio Karpatskog gorja
 

Rusinski


Početna
Rusini Zagreba
 
Kontakt
 
Srodni linkovi
Savez Rusina  RH
Ruthen press
 


Ruske slovo
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NOVOSTI

Poslušajte svečanu pjesmu Rusina Republike Hrvatske

Zagreb,  2019.

 

POZIVAMO VAS NA IZBORE

Na osnovi članka 19., članka 20. stavka 1. podstavka 2. i stavka 4. te članka 40. točke 4. Zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina ("Narodne novine", broj 25/19), Izborno povjerenstvo GRADA ZAGREBA sastavilo je i objavljuje

ZBIRNU LISTU KANDIDATURA

ZA IZBOR PREDSTAVNIKA RUSINSKE NACIONALNE MANJINE U GRADU ZAGREBU

 

Pozivamo Vas, izađite na izbore!

(аbа)

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam Predstavnik rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba mr.sc. Irinej Mudri

Zagreb,  2019.

PREDSTAVNIK RUSINSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA DONOSI IZMJENJEN I DOPUNJEN:

1. Program rada Predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba za 2019. godinu

(аbа)

Zagreb,  2019.

PREDSTAVNIK RUSINSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA DONOSI SLIJEDEĆE AKTE ZA 2019.GODINU:

1. Program rada Predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba za 2019. godinu

2. Financijski plan za 2019. godinu, skraćena verzija

3. Financijski plan za 2019. godinu

(аbа)

Zagreb,  2019.

PREDSTAVNIK RUSINSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA OBJAVLJUJE SLIJEDEĆE AKTE:

1. Financijsko izvješće za 2018. godinu (PRRAS, BIL, RASF,PVRIO, OBV)

2.  Godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana za 2018. godinu

3. Izvješće o realizaciji programa rada Predstavnika ruisinske nacionalne manjine Grada Zagreba za razdoblje 01.01.-31.12.2018. godine

4. Biljleške uz financijsko izvješće za 2018. godinu

(аbа)

Zagreb,  2019.

„POLITIKUM RUTENORUM“ U ZAGREBU

Kako doznajemo sa web stranica www.savezrusina.hr , Predstavnik rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba, mr.sc. Irinej Mudri, upriličio je, 2. ožujka 2019. godine, u restoranu Casablanka, gledanje monodrame  „Politikum Rutenorum“. Režiser i izvođač bio je Tomislav Rac iz Petrovaca, Rusinima poznat kao dugogodišnji uspješan amaterski glumac i režiser. Monodrama prati aktualna zbivanja u društvu, osobito među Rusinima, pa je tim više svima zabavna.

U nastavku programa, muška pjevačka grupa KUD-a „Joakim Hardi“ iz Petrovaca otpjevala je nekoliko rusinskih pjesama a orkestar KUD-a „Osif Kostelnik“ iz Vukovara, razveselio je prisutne melodijama za zabavu i ples.

Više slika možete pogledati na www.savezrusina.hr

(аbа)

Zagreb,  2018.

PREDSTAVNIK RUSINSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA DONOSI ODLUKU

Na temelju članka 34. stavka 3. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (Narodne novine 155/2002, 47/10, 80/10 i 93/11), Predstavnik rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba 06. listopada 2018. donosi

- ODLUKU O IZMJENAMA FINANCIJSKOG PLANA ZA 2018.

Tekst ODLUKE u wordu dostupan je na ovom ovom linku

(аbа)

Zagreb,  2018.

 

 Rusinski bal i Dan Predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba

Predstavnik Rusinaske nacionalne manjine Grada Zagreba, mr.sc.Irinej Mudri, organizirao je već tradicionalni Bal Rusina i Dan Predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba, 24. studenoga 2018. godine u restoranu „Casablanca“ . 

Balovi su tradicionalna rusinska okupljanja tijekom zimskih mjeseci a organiziranjem rusinskog bala u Zagrebu, Predstavnik Mudri nastoji okupiti rusinsku populaciju u glavnom gradu Hrvatske te pružiti mogućnost upoznavanja i susretanja Rusina iz metropole.

Prigodnim obraćanjem na početku večeri, Mudri je posebno pozdravio visoke goste među kojima su bili: Tanja Horvatin, iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, Zvonko Kostelnik, član Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Dubravka Rašljanin, predsjednica Saveza Rusina Republike Hrvatske.

Predstavljajući kulturnu baštinu Rusina, u prigodnom programu nastupili su članovi KUD-a „Joakim Hardi“ iz Petrovaca, KUD-a „Joakim Govlja“ iz Mikluševaca te KUD-a „Osif Kostelnik“ iz Vukovara.

Za dobro raspoloženje na Balu, brinuo se „Picikato bend“ iz Ruskog Krstura.

Više slika možete pogledati na linkovima http://nacionalnemanjine.hr/kao-velika-slozna-obitelj-svi-rusini-zagreba-dosli-na-bal/

i 

http://www.savezrusina.hr/vijest/odrzana-kulturna-vecer-rusina-i-dan-predstavnika-rusinske-nacionalne-manjine-grada-zagreba-543/

Izvor informacija: http://nacionalnemanjine.hr/kao-velika-slozna-obitelj-svi-rusini-zagreba-dosli-na-bal/ 

http://www.savezrusina.hr/vijest/odrzana-kulturna-vecer-rusina-i-dan-predstavnika-rusinske-nacionalne-manjine-grada-zagreba-543/

(аbа)

 

Zagreb,  2018.

Galeriju fotografija možete pogledati na ovom linku

 

 

ODRŽAN JE DAN RUSINA REPUBLIKE HRVATSKE U ZAGREBU

U dvorani Česke besede, u subotu 22. rujna, kako piše na web stranicama Saveza Rusina RH , obilježen je Dan Rusina Republike Hrvatske u Zagrebu, a u organizaciji Predstavnika Rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba mr. sc. Irineja Mudrog.

Mudri je prisutne podsjetio na povijest Rusina u Hrvatskoj, te govorio o aktivnostima Rusina u Zagrebu i njihovu doprinosu čuvanju nacionalnog identiteta rusinske nacionalne manjine.

Na obilježavanju su, osim domaćina i njihovih prijatelja, sudjelovala i rusinska kulturno-umjetnička društva iz Vukovara, Petrovaca, Mikluševaca, te iz Ruskog Krstura (Vojvodina).

 Predstavnik Mudri je posebno pozdravio uzvanike koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske te iz Vojvodine; člana Savjeta za nacionalne manjine RH Zvonka Kostelnika, voditelja Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba Andriju Petrovića, predsjednika Koordinacije vijeća i predstavnika rusinske nacionalne manjine RH Borisa Bučka, predsjednicu Saveza Rusina RH  Dubravku Rašljanin, koja je iskoristila prigodu uručiti priznanje u prigodi 50. obljetnice od osnutka i djelovanja Saveza Rusina RH Predstavniku rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba, Irineju Mudrom, a za osobit doprinos i suradnju u promicanju i afirmiranju kulture i stvaralaštva Rusina u Republici Hrvatskoj.

Pozdravio je također goste iz Vojvodine među kojima je bio i predsjednik Nacionalnog savjeta Rusina Republike Srbije,  Slavko Rac, te ostale posjetitelje i goste.

Prigodnim domjenkom druženje Rusina i njihovih gostiju proteklo je u prijateljskom ozračju uz pjesmu i ples.

(аbа)

Zagreb,  2018.

 DAN RUSINA REPUBLIKE HRVATSKE U ZAGREBU

Predstavnik rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba, mr. sc. Irinej Mudri, organizira obilježavanje Dana Rusina Republike Hrvatske u Zagrebu koje će se održati 22. rujna s početkom u 18 sati u prostorijama Češkog narodnog doma (Češke besede – dvorana na I. katu), Šubićeva ulica 20, Zagreb.

Nastupaju: KUD „Osif Kostelnik“ iz Vukovara, KUD „Joakim Govlja“ iz Mikluševaca, KUD „Joakim Hardi“ iz Petrovaca i Dom kulture iz Ruskog Krstura (Vojvodina ).

Ulaz na obilježavanje Dana Rusina je besplatan a svoj dolazak potrebno je najaviti do 21. rujna na broj 091 30 45 649, tajnik Predstavnika, Joakim Pavlović.

(аbа)

Vukovar, Petrovci   2018.

45. PETROVAČKO ZVONO U ZNAKU 50 GODIŠNJICA

 

Centralna manifestacija kulture Rusina RH, održana je od 1. do 3. lipnja u Vukovaru i Petrovcima. Bila je u znaku 50. godišnjice Saveza Rusina RH, 40. godišnjice Etnografske zbirke Rusina RH i 50. godišnjici KUD-a "Osif Kostelnik" iz Vukovara.

Pod visokim pokroviteljstvom Sabora RH i Savjeta za nacionalne manjine RH a uz financijsku podršku Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara i općine Bogdanovci, manifestaciju je organizirao Savez Rusina RH i KUD "Joakim Hardi" iz Petrovaca.

Rušenje "Majskog drveta", prema programu je održano u petak navečer u Petrovcima a svečana Akademija povodom 50. godina Saveza Rusina RH u subotu prije podne, u Hrvatskom domu u Vukovaru.

U subotu popodne, manifestacija je produžena u Petrovcima otvaranjem izložbe slika iz fundusa Saveza Rusina RH u prostoru Etnografske zbirke. Izložbu je otovorila predsjednica Saveza Rusina RH, Dubravka Rašljanin a o slikama je govori Vladimir Provči.

Tradicionalno, nakon izložbe, uslijedila je promocija izdavačke djelatnosti.

Urednica izdavaštva Saveza Rusina RH, Vera Pavlović predstavila je knjige Ahnetke Balatinac, Ljubice Harhaj, Vladimira Provčija (dvije) i dr.sc. Filipa Škiljana te ljetopis Saveza "Misli s Dunava".

Brojnost naslova nije pokazatelj povećanog financiranja od strane Savjeta za nacionalne manjine. Financiranje knjiga Ljubice Harhaj i dr.sc. Filipa Škiljana preuzeo je Predstavnik rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba, Vladimir Provči većim dijelom sam financira izdavanje svojih knjiga a Savjet za nacionalne manjine financirao je izdavanje zbirke poezije "Gombulja" Ahnetke Kostelnik Balatinac i ljetopisa "Misli s Dunava".

Literarno-glazbena večer započela s prisjećanjem na odsutne i umrle rusinske pisce i pjesnike iz Hrvatske a koji imaju tiskanu bar jednu knjigu.

Među pokojnima i odsutnima, nabrojali smo 16 rusinskih pisaca i pjesnika a među prisutnima bilo ih je šest. Prisutni: Ana Papandriš Harhaj, Tomislav Mišir, Zvonimir Barna, Vladimir Provči, Ljubica Harhaj i Ahnetka Balatinac, sami su govorili svoje stihove a o pokojnima i odsutnima, sažete biografije i objavljena djela čitali su Ljubica Harhaj i Ahnetka Balatinac. 

Glazbeni dio večeri, pjevanjem rusinskih pjesama obogatili su KD Rusina iz Vinkovaca koji slavi 25 godina postojanja i KUD "Osif Kostelnik" koji slavi 50 godišnjicu. KUD Rusina Osijek, koji slavi 35 godina postojanja, iz objektivnih razloga nije nastupilo.

Nedjeljni program započeo je polaganjem vijenaca na spomenik poginulim u Domovinskom ratu a produžio se svetom Misom u grkokatoličkoj crkvi u Petrovcima.

U 11h započeo je "Petrovački zvončić" manifestacija dječjeg glazbenog i folklornog stvaralaštva. Nastupili su učenici OŠ Antun Bauer, područna škola Petrovci a koji izučavaju rusinski jezik i kulturu. Priključili su im se i učenici iz Jankovaca pa ih je na bini bilo više od 40. Nakon njih, predstavio se podmladak KUD-a "Joakim Govlja" iz Mikluševaca a onda KUD "Osif Kostelnik" iz Vukovara. Moglo se primjetiti i KUD "Taras Ševčenko" iz Kaniže koji njeguju ukrajinski folklor i pjevanje te domaće Društvo, KUD "Joakim Hardi" iz Petrovaca koji su zatvoreli ovu dječju manifestaciju.

Smotra glazbenog i folklornog stvaralaštva Rusina RH počela je intoniranjem himne Republike Hrvatske i svečane pjesme Rusina u RH koju je otpjevao zbor Saveza Rusina RH a potom je Mihajlo Holik otpjevao pjesmu s kojom se tradicionalo otvara "Petrovačko zvono" a koja nosi naziv "Petrovski dzvon".

Prisutne iz političkog, društvenog i vjerskog života pozdravila je predsjednica Saveza Rusina RH, Dubravka Rašljanin a manifestaciju je otvorio Marko Barun, načelnik općine Bogdanovci.

Među uzvanicima mogli smo uočiti brojnu delegaciju Rusina iz Vojvodine a ravnateljica "Ruskog slova", Martica Tamaš, darovala je veće količine knjiga kulturno-umjetničkim društvima.

Kroz pjesmu i ples, imali smo prigodu vidjeti stvaralaštvo KUD-a "Joakim Hardi" iz Petrovaca, KUD-a Rusina Osijek, KUD-a "Joakim Govlja" iz Mikluševaca, "Kaljine" iz Rijeke, Društva Rusnak iz Petrovaca, KD Rusina iz Vinkovaca, KUD "Osif Kostelnik" iz Vukovara, "Rušnjak" iz Rijeke te Društvo Rusina Cvelferije iz Rajevog Sela.

Kao gosti, na "Zvonu" su nastupili: Romsko KUD iz Darde, Udruga Njemaca i Austrijanaca iz Vukovara te dva ukrajinska društva: KUD "Andrij Pelih " iz Šumeća i KUD "Taras Švečenko" iz Kaniže.

Popdnevni program zatvorili su članovi KUD "Joakim Hardi" iz Petrovaca - muška pjevačka grupa vjenčićem rusinskih pjesama a folklorna grupa "Pastirskim plesom".

Konferansu na oba nedjeljna događaja vodio je Tomislav Rac

Večernji program prošao je u cjelovečernjem koncertu KUD "Taras Ševčenko" iz Đurđeva iz Vojvodine. Brojnost i raznovrsnost izvedaba, oduševila je gledatelja. Imali su prigodu vidjeti razne segmente kulturnog stvaralaštva Rusina iz Đurđeva, od glazbenog, preko solo pjevanja, višeglasnog, duo i grupnog pjevanja, folklora pa sve do uspješnih recitatora.

(аbа)

   

 

 

  Vukovar, 2018.

Obilježen Dan Rusina u Republici Hrvatskoj

 

U organizaciji Koordinacije rusinske nacionalne manjine RH, Svečanom akademijom u rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru, 26. svibnja, obilježen je Dan Rusina u Republici Hrvatskoj. 

Za obilježavanje Dana Rusina u RH odabran je 25.svibanj jer je na taj datum 1836. godine osnovana prva rusinska župa u Hrvatskoj, a za sjedište župe bili su izabrani Petrovci. 

Nakon intoniranja himne Republike Hrvatske i svečane pjesme Rusina u RH koju je izveo zbor Saveza Rusina RH pod dirigentskom palicom Ahnete Timko Mudri a uz pratnju mješovitog orkestra, uslijedili su pozdravni govori domaćina i uvaženih gostiju.

Ispred Koordinacije rusinske nacionalne manjine, cjenjene uzvanike i posjetitelje pozdravio je i čestitao Dan Rusina predsjednik Koordinacije rusinske nm RH, Boris Bučko. Izaslanik križecačkog vladike Nikole Kekića, i zamjenik vladičeskog vikara za Slavoniju i Srijem o.Vladimir Sedlak, prenijeo je čestitke mons.Nikole Kekića i naglasio značaj čuvanja, kako nacionalnog tako i vjerskog identiteta. U ime Vukovarsko-srijemske županije, skup je pozdravio dožupan iz kvote srpske nacionalne manjine, Đorđe Čurčić a kako je uočio brojnu delegaciju Rusina iz Srbije, ponudio je prekograničnu suradnju na projektima važnim za Rusine s obje strane Dunava.

Među istaknutim gostima mogli smo zamjetiti Predstavnika Rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba, mr.sc. Irineja Mudrog, Predatvnicu rusinske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, Ahnetku Balatinac, potpredsjednika Vijeća rusinske nacionalne manjine grada Vukovara Zvonimira Barnu, predsjednika Vijeća rusinske nacionalne manjine općine Bogdanovci, Vladimira Dudaša, grok-katoličke  svečenike iz Vukovara, Rajevog Sela i Petrovaca, pročelnicu upravnog odjela za kulturu iz grada Vukovara, Marinu Sekulić, načelnike i donačelnike iz mjesta s brojnijom rusinskom populacijom, predsjednicu Saveza Rusina RH, Dubravku Rašljanin, potpredsjednika Svetskog vijeća Rusina, Miju Šajtoša, predsjednike naših kulturnih i kulturno-umjetničkiih društava, te brojnu delegaciju Rusina iz Srbije koju je predvodio predsjednik Nacionalnog Savjeta Rusina Srbije, Slavko Rac. Posebno treba naglasiti prisutnost ravnateljice novinsko izdavačke ustanove Martice Tamaš koja predsjdniku Koordinacije rusinske nacionalne manjine poklonila oko 70 knjiga kako bi ih podijelio gdje je najpotrebnije.

Kroz jednosatni program, svečanost obilježavanja Dana Rusina u RH uveličali su KUD Rusina Osijek, KUD „Osif Kostelnik“ iz Vukovara, Društvo „Rusnak“ iz Petrovaca, KD Rusina iz Vinkovaca, KD Rusina Cvelferije iz Rajevog Sela, KUD „Joakim Hardi“ iz Petrovaca te ženska pjevačka skupina KUD'a „Joakim Govlja“ iz Mikluševaca. Dramsku scensku minijaturu kroz stihove „Otac i sin“ te „selidbe“ izveli su Tomislav Rac i Vladimir Dudaš uz gitarsku pratnju Jaroslava Međeši. Stihove nedavno preminule pjesnikinje Ljubice Segedi Falc govorila je Lesja Mudri.

Konferansu, koju je napisala Ahneta Bučko Papharhaji, vodila je Sabina Ždinjak.

Scenu je pripremila Natalija Barna a koordinaciju između izvođača vršila je Tanja Hardi.

Među posjetiteljima zapazili smo i doajene našeg glazbenog, publicističnog  i literarnog stvaralaštva, Janka Čordaša iz Petrovaca i Đuru Latjaka iz Novog Sada.

Po riječima gledatelja na druženju nakon službenog dijela programa, bila je to najuspješnija Svečana Akademija do sada i od svih prijašnjih, ova im se najviše svidjela.

(аbа)

Zagreb,  2018.

PREDSTAVNIK RUSINSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA OBJAVLJUJE:

Temeljem članka 34. Stavka 3. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina („Narodne novine“ broj 155/02, 47/10, 80/10 i 93/11), Predstavnik rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba, dana 01. ožujka 2018., donosi    

- Izvješće o izvršenju financijskog plana za 2017. godinu. Predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba

(аbа)

Zagreb,  2018.

Galerija fotografija

OTVORENA IZLOŽBA IKONA

Starogradska vijećnici, izložbeni prostor Kristofora Stankovića, (Skupština Grada Zagreba) Ćirilometodska 5.

Izložba ostaje otvorena do 14. ožujka i može se besplatno pogledati radnim danom od 10 do 20 sati.

Kako doznajemo sa web stranica Saveza Rusina RH, u organizacija Predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba, mr.sc. Irineja Mudrog, te uz potporu Skupštine grada Zagreba i samog Grada Zagreba kojeg je predstavljao Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine, u Starogradskoj vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba, u izložbenom prostoru Kristofora Stankovića, otvorena je izložba ikona o. Mihajla Hardija.

Izložbu je otvorila Mirna Rudan Lisak, izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Tom izložbom, pripadnici rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba obilježavaju 70 godina života o. Mihajla Hardija i 45 godina njegova svećeničkog i umjetničkog rada.

Osim pripadnika rusinske nacionalne manjine iz Zagreba, na otvorenju izložbe prisustvovali su msg. Nikola Kekić, preuzvišeni vladika Križevačke eparhije, profesor Anton Šuljić, direktor Kršćanske sadašnjosti, koji je govorio o povijesti ikona i njihovoj važnosti, brojni svećenici,   član Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Zvonko Kostelnik,  dopredsjednik Saveza Rusina RH, Vlado Rusin te dopredsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine grada Vukovara, Zvonimir Barna.

O sadržaju izložbe govorio je i o. Mihajlo Hardi, a u programu su nastupili članovi KUD-ova Joakim Hardi iz Petrovaca i Joakim Govlja iz Mikluševaca koji su otpjevali nekoliko rusinskih crkvenih napjeva.

Izložba ostaje otvorena do 14. ožujka i može se besplatno pogledati radnim danom od 10 do 20 sati.

Galeriju fotografija možete pogledati na : http://www.savezrusina.hr/vijesti/otvorena-izlozba-ikona-o-mihajla-hardija-u-zagrebu-472/

 Izvor: www.savezrusina.hr

 

(аbа)

Zagreb,  2018.

IZLOŽBA IKONA

U organizaciji Predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba, mr.sc. Irineja Mudrugo, od 1. - 14. ožujka 2018. godine održat će se Izložba Ikona o. Mihajla J. Hardija.

Otvorenje izložbe biti će 1. ožujka u 17 sati u Starogradskoj vijećnici, izložbeni prostor Kristofora Stankovića, (Skupština Grada Zagreba) Ćirilometodska 5.

Na otovrenju izložbe o slikarstvu će govoriti prof. Anton Šuljić a glazbeni dio izvode članovi KUD "Joakim Hardi" iz Petrovaca.

Nakon otvorenja, upriličiti će se domjenak na adresi Ćirilometodska ulica 1.

Srdačno se pozivaju svi zainteresirani.

Razgledavanje izložbe od 1.-14. ožujka biti će moguće svakog radnog dana od 10 - 20 sati a ulaz je besplatan.

(аbа)

Zagreb,  2018.

PREDSTAVNIK RUSINSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA OBJAVLJUJE SLIJEDEĆE AKTE:

- Program rada Predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba za 2018. godinu

- Financijski plan Predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba za 2018. godinu

- Financijsko izvješće za 2017. godinu (PRRAS, BIL, RASF, PVRIO, OBV)

- Biljleške uz financijsko izvješće za 2017. godinu

(аbа)

Vukovar, 2018.

NA WEB STRANICAMA SAVEZA RUSINA RH MOŽETE PROČITATI ČASOPISE VIJENČIĆ I NOVA DUMKA U ELEKTORNIČKOM IZDANJU TE SVA DRUGA IZDANJA SAVEZA RUSINA RH

Web stranice Saveza Rusina RH  www.savezrusina.hr

Link Vjenčić

Link Nova dumka

(аbа)

 

Zagreb,  25. 11. 2017.

Kulturna večer Rusina – bal i Dan Predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba

U Zagrebu, u restoranu Casablanka, u subotu, 25. studenog, održana je kulturna večer Rusina Zagreba - bal i Dan Predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba.

U ugodnoj atmosferi, Rusini Zagreba i gosti Prestavnika rusinske nacionalne manjine, Irineja Mudrog, s punom pozornošću pratili su rusinske plesove i pjesme koje su izvodili članovi KUD-a „Joakim Hardi“ iz Petrovaca i KUD-a „Osif Kostelnik“ iz Vukovara.

Među uglednicima koje je Mudri pozdravio bili su: Andrija Petrović, voditelj službe za nacionalne manjine pri uredu gradonačelnika grada Zagreba te izaslanik gradonačelnika Milana Bandića, Zoltan Balaž Piri, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba i Predstavnik mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Valentina Lončarić ispred poljske, Galina Kovačević ispred ruske,  Oskar Arlant ispred talijanske te Zlatko Jevar ispred slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Pozdravljeni su također bili i : Ahnetka Balatinac, potpredsjednica Koordinacije rusinske nacionalne manjine RH i Predstavnica rusinske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, Zvonko Kostelnik, član Savjeta za nacionalne manjine RH, Dubravka Rašljanin, predsjednica Saveza Rusina RH te Željko Kovač, Predsjednik IO Nacionalnog savjeta Rusina Srbije.

Nakon kulturnog dijela programa, uslijedio je zabavni kojega je interpretirao Mix bend iz Ruskog Krstura. Rusinske pjesme koje Rusini iz Zagreba nemaju tako često čuti „uživo“, izazvali su buru radosti a plesanje nije prestajalo do kasnih noćnih, odnosno ranih jutarnjih sati.

Uz pozdrav: „Vidimo s i nagodinu na balu“, gosti s istoka Hrvatske krenuli su u svoj autobus koji ih je povezao na dugi put kući a domaći u svoje tople dome uz pratnju kiše koja je u trenucima rastanka počela neumoljivo padati.

(аbа)

 

 

 

Zagreb,  2017.

PREDSTAVNIK RUSINSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA OBJAVLJUJE SLIJEDEĆE AKTE:

- Izvješće gradu o realizaciji programa rada Predstavnika za 1.- 6. 2017.

- Plana rada Predstavnika za 2017. godinu

- Financijski plan predstavnika za objavu - 2017.

- FINANCIJSKI PLAN PREDSTAVNIKA ZA 2017. godinu

- Izvješće gradu o realizaciji programa rada Predstavnika za 1-12. 2016. godine

(аbа)

NA WEB STRANICAMA SAVEZA RUSINA RH MOŽETE PROČITATI ČASOPISE VIJENČIĆ I NOVA DUMKA U ELEKTORNIČKOM IZDANJU TE SVA DRUGA IZDANJA SAVEZA RUSINA RH

Web stranice Saveza Rusina RH  www.savezrusina.hr

Link Vjenčić

Link Nova dumka

(аbа)

 ©Ahnetka Balatinac

Knjige


Časopisi

Simboli Rusina u Republici Hrvatsko

Grb

Zastava

Svečana pjesma
Braca Rusini

Svečana pjesma instrumental